Пикник край Власинското езеро хит сред трънчани

05.09.2010, 7:48

Пикник на брега на красивото Власинско езеро в Сърбия е новия хит сред трънчани. През уикендите жителите на пограничния край масово се изнасят на красивия водоем в Западната ни съседка.

Езерото е изградено на мястото на Власинското блато. То е с площ 16 кв. км, разположено е на 1211 м надморска височина. Това го прави най-високото и най-голямото изкуствено езеро в Сърбия. Създадено е в периода 1947 – 1951 г. В езерото са разположени 2 постоянни и няколко „плаващи“ острова – най-известният от тях е Моби-дик. „Плаващите“ острови плават само, когато водните нива се увеличават. През по-голяма част от времето са „закотвени“ близо до бреговете.

“Всичко е много добре уредено. Пътят е асфалтиран и не е изровен, а и е близко до Стрезимировци – на около 20 км. На езерото има плаж и водни забавления. Можеш да се разходиш с лодка или пък да покараш джет. Освен това в близост има и пазар”, разказват жители на Трън.

На брега на езерото са построени и два хотелски комплекса с ресторанти. Преди време от Трън до водоема в Сърбия са организирали екскурзии. Сега обаче групи с туристи тръгват единствено от Перник. Цената на екскурзията е 40-45 лв.

“Местността е изключително красива. Освен това не е никак скъпо. Обяд от три блюда плюс безалкохолно или бира излиза около 25 лв.”, твърдят трънчани.

3 коментара за “Пикник край Власинското езеро хит сред трънчани”

  1. От Alex на сеп 5, 2010

    Там е супер. Съветвам всеки, който не е ходил да го посети.

  2. От juli на сеп 12, 2010

    h[. da vsi4ko e ok . dai tel za vruska ?> kude 6te se qde i spi?

  3. От Наталия Стоянова на юли 10, 2012

    Здравейте!Изглежда ми всичко о.к.Но къде може да се пренощува?Как са цените? Предварително благодаря!

Вашият коментар