След зимата къщи пълни с…калинки

01.05.2012, 7:40

След зимата къщи и вили в Пернишко са пълни с…калинки, алармираха стопани. Насекомите се струпвали на гроздове около прозорците.


„За първи път отиваме на село от както се затопли времето и направо се ужасихме. В къщата имаше стотици мъртви калинки на пода и по первазите на прозорците. Изчистихме ги, но с това проблемът не свърши“, разказват перничани, отишли на вилата си в земенското село Долна Врабча.
Насекомите с червени крила на точки започнали да извират като мравки, да пълзят и летят из стаите. Стопаните ги „подгонили“ с прахосмукачка и успели да унищожат голяма част от тях.
„Имаше калинки родени между стъклата. Не бяхме виждали подобно нещо“, обясняват потърпевшите.
Нашествието на калинки в Пернишко е от две години. Местните са принудени да купуват отровни препарати, за да почистят домовете си от тях.

„Подобен проблем има почти навсякъде. Това са калинки канибали. Те нахлуха в България преди две години от Гърция”, твърдят експертите.
В селата проблемът бил по-осезаем, защото къщите се посещавали по-рядко, особено през зимата. Така насекомите спокойно се настанявали в домовете и там зимували.
Популацията на калинките канибали е изключително бърза. Те са известни още като калинки алигатори. Тези насекоми са устойчиви на всякакви климатични промени.

 

Вашият коментар