„Пръдла” лекува гастрит в село Завала

14.10.2012, 10:23

„Пръдла” лекува стомашно-чревни заболявания в брезнишкото село Завла.

Лековитото изворче е едно от малкото, чиято вода се отразява благотворно на стомаха и червата.

„Решихме с моите ученици да посетим лековитите извори в региона и да ги съберем в изложба. Те са доста, но ние успяхме да отидем до 9 от тях. В Завала освен „Пръдла” има още едно лековито изворче, но то лекува лишеи. Събрахме историите им от възрастни хора”, разказа Аниела Асенова, която е учител по история в училището в Брезник.

С учениците си тя е наредила изложба „Лечебната сила на водата” в черквата „Света Петка” в града. Историите на изворите са изложени на специално табло до входа на храма.  Освен в Завала лековити води имало още в Арзан, Видрица, Сопица и брезнишките квартали Доганджии, Вароша и под „Еленин мост” в града. Повечето извори обаче лекували очни проблеми.

„В Арзан водата е намерена по видение на една баба. Тя сънувала мястото и когато разкопали потекла вода. Тя лекува бъбреци”, разказа още Асенова.

Изложбата ще престои в черквата в Брезник до утре.

 

 

4 коментара за “„Пръдла” лекува гастрит в село Завала”

 1. От хаха на окт 14, 2012

  С тая вода само да не станем ние пръдльовци.

 2. От Нели на окт 14, 2012

  Много смешно…

 3. От Милена на окт 14, 2012

  Браво на Аниела Асенова, браво на нейните ученици – те от години допринасят да се дописва историческата културна памет на Бренишко! Поздравления!

 4. От Стефан Савов на юли 26, 2013

  Здравейте!
  Живея в Мадрид, но се занимавам с историята на вашия край. Бих билм ного благодарен, ако ми изпратите някаква връзка или сведения за лековититв извори,проучени от г-жа Аниела Асенова и учениците й, или – каквито и да било други лековити води (и легенди за тях) във ващия край.
  Много поздрави на всички Завалци. Бъдете живи и здрави!

Вашият коментар