Дърворезбари и дизайнери на пленера в Ковачевци

19.06.2013, 11:38

Майстори на дърворезбата и интериорни дизайнери са участниците в Националния пленер по дървопластика в Ковачевци.

Plener Durvoplastika 15 [640x480]

Седем души вече творят на центъра на селото. Те са от София, Русе, Сандански и Перник. 

Пленерът започна на 3 юни и ще продължи до 23. Участват 7 скулпури и дърворезбари, които са възпитаници на Национална Художествена Академия и Великотърновски Университет. За по-малко от седмица те ще изпълнят своите авторски произведения от иглолистен дървен материал. Художниците ще ваят своите пластични форми под звука на моторни резачки, флексове и резбарски чукове.

Plener Durvoplastika 1 [640x480]

Освен че ще бъдат атракция за любопитните по време на събитието, творците ще подсигурят чрез своите произведения и една висока добавена стойност за в бъдеще. Чрез екстериорните дървопластики реализирани по време на пленера, ще бъде обогатена  заобикалящата околна среда на местните жителите и за гостите на селото, а освен това, посредством  скулптурите, ще бъде провокирано и мисленето на стотиците младежи, ежегодно обучавани в Националения детски комплекс намиращ се в населеното място.

Авторите в пленера по дървопластика са Йордан Йорданов, Иван Маджиров, Боян Александров, Веселина Георгиева, Николай Мартинов, Митко Златанов и Иво Великов. Освен че са творци в сферата на изобразителните изкуства, те работят в различни направления, като: дърворезбари и интериорни дизайнери; преподаватели по дърворезба, рисуване и пластични изкуства в НХА, УАСГ, ЕЦ „Покров Богородичен” и др.

Plener Durvoplastika 13 [640x480]

Община Ковачевци предоставя възможст за развитие на творци, което е рядко срещано явление в съвремието ни. Събитието е инициирано от кмета Васил Станимиров и архитект Велина Бъчварова, финансира се от местната община и се реализира със съдействието на неправителствена организация „Светъл ден” – София, която осъществява дейности в сферата на културата.

Произведенията ще бъдат наредени в изложба, който ще се открие на 23 юни.

5 коментара за “Дърворезбари и дизайнери на пленера в Ковачевци”

 1. От Камен на юни 19, 2013

  Ей, нещо културно най-накрая

 2. От Али на юни 19, 2013

  Браво! А къде ще е изложбата?

 3. От Евелина на юни 19, 2013

  Цялата държава се тресе, а в Ковачевци си дялат дърво.

 4. От Простотийка на юни 20, 2013

  Евелинче тебе не те хваща длето,толкова си тъпа,че няма кой да те разбере…

 5. От julian на апр 21, 2014

  Tova e strahotno prodaljavaite v su6tiq duh mom4eta

Вашият коментар