Еволюцията на мъжките часовници Cartier

16.08.2022, 14:18 | Мода

СПОДЕЛИ:

През последните години Cartier започна да щурмува бастионите наизложението haute hologerie. В този пълнометражен филм Джо Томпсън от сайтът WatchTime изследва интригуващия произход и смелите бъдещи инициативи на швейцарската марка часовници Cartier. През април 2008 г. Cartier стресна света на часовниците с представянето на първия си часовник Geneva Seal, Ballon Bleu Flying Tourbillonпо информация на сайтаChasovnici-bg.com. По това време някои наблюдатели от часовникарската индустрия го смятаха за трик.

Това е втората или третата най-продавана швейцарска марка ръчни часовници в света след Rolex. (И Omega, и Cartier твърдят, че са номер две.) Въпреки това, известното френско Cartier няма традиция да произвежда собствени механични механизми и няма корени за производство на часовници в кантона Женева, което е ключово изискване, за да спечели уж престижния Poinçon дьо Женев. И така, как Cartier получи Женевския печат? 

През 2007 г. компанията-майка на Cartier, Richemont SA, придобива производствените мощности на Manufacture Roger Dubuis в Женева, която е специализирана в производството на механизми Geneva Seal. Cartier незабавно пое ателие в съоръжението в Dubuis и инсталира там 10 майстори часовникари. Калибърът с летящ турбийон, който произвеждат там, 9452 MC, е базиран на дизайн на Roger Dubuis. Базираната в Париж Cartier, със съоръжения за производство на часовници в La Chaux-de-Fonds и Fribourg, Швейцария, беше трансформирана в марка Geneva Seal. Технически беше законно. Но въпросът оставаше: експертизата наистина ли беше на Cartier или беше Dubuis зад фасадата? Две години по-късно става ясно, че това наистина е Cartier. Това, което някои видяха като каскада, всъщност беше изстрел, начален залп, обявяващ появата на Cartier катодобросъвестен производител на механични часовницисъс сериозни амбиции във високото часовникарство.

През последните две години Cartier се втурна със скоростта, подобна на Юсейн Болт, на пазара на супер скъпи механични часовници за мъже. Марката представи 17 нови мъжки часовника и девет нови производствени механизма (включително още един механичен механизъм с Женевски печат), като поне шест от тях са замислени, разработени, прототипирани и произведени изцяло в Manufacture Cartier, гигантското часовникарско съоръжение на фирмата в La Chaux-de- Фондс. Сред тях е нов основен автоматичен калибър, 1904 MC (за Manufacture Cartier), първият собствено производство на Cartier. Той беше лансиран тази година в новата колекция мъжки часовници на Cartier, Caliber de Cartier. Калибър 1904 MC ще бъде основният механизъм за бъдещите автоматични модели на Cartier, включително тези с усложнения. 

Може би най-изненадващото ново развитие на Cartier – и най-доброто доказателство за неговата процъфтяваща високотехнологична мощ – беше представянето миналия ноември на Cartier ID One, концептуален часовник, разработен от инженерите на Cartier, който може би е първият часовник в света, който никога не се нуждае от настройка . Часовникът е зареден с иновативни механизми и материали, отвътре и отвън, като иновативни пружини, изработени от Zerodur, колело за баланс, изработено от въглероден кристал, осцилираща тежест, покрита с аморфен диамант подобен на въглерод и корпус от ниобий-титан. В момента той тиктака в отдела за изследване и развитие в производството под зоркия поглед на инженерите и обещава да предостави нови постижения във високото часовникарство за бъдещите мъжки часовници Cartier. Всички тези разработки оставиха колекционерите и феновете на часовници изненадани, впечатлени и объркани. Те идентифицират Cartier повече като производител на бижута, шалове и чанти, отколкото на високомеханични чудеса за мъже и жени. Какво става, чудят се те?

Това, което се случва, според висши ръководители на Cartier от Париж и Ла Шо дьо Фон, е нова глава в дългата, често славна история на часовниците на марката. Ръководителите на Cartier признават, че днес Cartier е по-скоро дамска линия от часовници. В Съединените щати, например, дамските часовници представляват две трети от продажбите на часовници Cartier. Ръководителите на Cartier също така признават, че са закъснели донякъде за партито с луксозни механични мъжки часовници и на този етап не носят със себе си много високо ниво на доверие. Въпреки това, те посочват, че преобразуването им в производство на механични механизми е в съответствие с идентичността на Cartier като maison (на френски „къща“), чиито занаятчии исторически произвеждат свои собствени луксозни продукти, и с неговото наследство като пионер в мъжките ръчни часовници с икони като Сантос и Танк.

Механичното преобразуване на Cartier също не е толкова внезапно, колкото може да изглежда. Главният изпълнителен директор на Cartier International Бернар Форнас казва, че новите му механични часовници за мъже са в процес на разработка от 2005 г. Те отразяват стратегия, предприета за часовника на Fornas, за да премести фирмата от асембльор на механични часовници, разчитащ на мрежа от доставчици за механизми и части, към вертикално интегрирано производство. За тази цел Cartier тихомълком похарчи цяло състояние през последните шест години, разработвайки вътрешното ноу-хау за механични часовници, от което се нуждаеше. Мисията не беше просто Cartier да заеме мястото си като производител на часовници до Vacheron Constantin, Jaeger-LeCoultre, A. Lange & Söhne, Piaget и други дъщерни фирми в Richemont Group.

Това беше да се правят механизми, които отразяват образа на Cartier като образец на творчеството и дизайна. Това доведе до драматична трансформация в часовникарските операции на Cartier. Cartier решава да започне да произвежда собствени механизми около година след като Fornas става главен изпълнителен директор през 2002 г. Cartier тогава, както и сега, произвежда няколкостотин хиляди часовника годишно (фирмата не разкрива точния брой). Тя вече беше вертикално интегрирана за производството на кварцови часовници, наследство от 80-те и 90-те години на миналия век, когато Cartier беше производител на кварцови часовници. През 90-те години 80 процента от продукцията на Cartier е кварц. Той произвежда почти всички (90 процента) от своите кварцови механизми вътрешно и произвежда значителен процент от своите корпуси и верижки.За своите механични часовници обаче, подобно на много швейцарски часовникарски фирми, тя беше асемблер, разчитащ на мрежа от външни доставчици за своите механизми. Преди десетилетие мрежата от доставчици на механизми на Cartier работеше добре, казва Жан-Клей Тулии, директор на Manufacture Cartier, 15-годишен ветеран в Cartier. Фабриката имаше достъп до механични механизми от доставчици в групата Richemont като Jaeger-LeCoultre и Piaget, както и редица видни външни доставчици като Girard-Perregaux. До 2004 г. обаче, с нарастване на търсенето на механични часовници, което достига до 40 процента от продукцията на Cartier (сега е до 50 процента), проблемът с механизмите идва на върха. „Бързо забелязахме, че мрежата не поддържа нивото на качество, което искахме“, казва Тули. Имаше и други проблеми, като закъснения при получаване на доставки на механизми и опасения относно осигуряването на резервни части от доставчиците на механизми за бъдещи ремонти на часовници. Над всичко беше въпросът за това, което ръководителите на Cartier наричат ​​„легитимност“. „Не можете да помолите някой друг да направи продукта вместо вас“, казва Карол Форестие-Касапи, ръководител на развитието на механизмите в Manufacture Cartier. „В определен момент трябва да го направите сами.“

Както Форнас казва: „Никой не е по-добре обслужен от самия себе си.“ Постепенно става ясно, че Cartier трябва да стане господар на съдбата на своя механичен часовник.Те го направиха чрез това, което нарекоха проекта „Think Tank“ (сладка игра на най-известния модел часовник на Cartier, Tank, пуснат през 1919 г.). Fornas одобри проекта през 2004 г. Завършването му отне три години. Проектът „Think Tank“ не само донесе необходимите умения за вътрешно производство на механични часовници, той напълно реорганизира производствените операции на Cartier за часовници, като ги централизира в стъклената сграда, която беше открита в La Chaux-de-Fonds в планината Юра в Швейцария през 2000 г. мотото на проекта беше „Един екип, едно място“. Целта беше да се вземат часовникари, които са били разпръснати на повече от 100 мили в Швейцария, и всички да бъдат поставени на по-малко от 1000 фута един от друг в рамките на производството. (Един пример: Cartier произвежда верижки за часовници в 12 различни места в региона.) Когато завършва през юни 2007 г., Cartier създава едно от най-големите напълно интегрирани съоръжения за производство на часовници в Швейцария. В сградата, разширена до 40 000 квадратни метра, 900 служители от 37 страни работят във всяка област на производството на часовници, от научноизследователска и развойна дейност до следпродажбено обслужване. Производството е организирано в зони, които обединяват всички умения, необходими за производството на определен часовник или механизъм, така че да се улесни комуникацията между отделите. В новото производство вертикалната интеграция на Cartier е на показ. Произвежда кварцови механизми, механични механизми, компоненти за механизми (плочи, мостове и т.н.), кутии (включително такива със скъпоценни камъни за бижутерски часовници), гривни, каишки, стрелки (33 процента от общия брой), всички негови минерални кристали, и циферблати (включително всичките му емайлирани циферблати).Като част от реорганизацията Cartier нае отвън и разви вътре таланта, от който се нуждаеше, за да направи механични часовници за своята колекция Fine Watchmaking. Той изгради отдел за развитие на движение около високоуважавания роден във Франция Форестие-Касапи, който работи с Джулио Папи в Audemars Piguet Renaud & Papi, преди да се присъедини към Cartier преди 10 години. Сега тя ръководи 20 души. Отделът за научноизследователска и развойна дейност на Cartier има 12 инженери. През последната половина на последното десетилетие тези хора бяха сгушени в новите си ателиета в Manufacture Cartier, ангажирани с луда дейност по механични часовници, разработвайки наведнъж първия вътрешен автоматичен механизъм на Cartier, множество нови механични механизми и ID Един концептуален часовник.

Резултатът е серия от нови мъжки часовници Cartier, отличаващи се със своята креативност в дизайна и техническа изобретателност. Вземете двата часовника, съдържащи първите механични механизми на Cartier, създадени и произведени изцяло вътрешно, Santos 100 Skeleton и Rotonde de Cartier Central Chronograph, представени миналата година. Santos 100 Skeleton се различава от другите часовници скелетон по това, че Forestier-Kasapi е проектирал механизма да показва часа. Нейният патентован дизайн оформя мостовете на движението, за да образуват римски цифри на позиции XII, III, VI и IX. Калибър 9611 MC е с квадратна форма, за да пасне на паладиевата кутия Santos. Друга новост е стрелката за фина настройка, проектирана във формата на стилизираното „C“ на Cartier. Дизайнерите на Cartier използват свободно мотива „C“ върху различни части на часовника. Друг пример: новият часовник Caliber de Cartier Flying Tourbillon на Cartier ($130 000) – един от двата нови часовника Geneva Seal, представени тази година, с което общо пет – има C-образна каретка с турбийон.Виждате разликата на Cartier - акцентът върху финия дизайн, който е отличителен белег на къщата - по-драматично в централния хронограф Rotonde de Cartier, където Cartier изобрети свой собствен начин за показване на изминалото време, като направи хронографа отпред и в центъра. Часовникът е с двуслоен циферблат. На долния слой са часовите и минутните стрелки, които кръжат под дисплея на хронографа на горния слой. Излишно е да казвам, че екипът за конструиране на механизми на Cartier трябваше да направи някои технически корекции, за да поддържа нетрадиционния дизайн на часовника. Forestier-Kasapi казва: „Избрахме много оригинален дисплей за Central Chronograph. Но все пак имаме най-съвременен хронограф под дисплея.“ Вместо гърбичната система, използвана в повечето хронографи, механизмът 9907 MC на Central Chronograph използва колонно колело за управление на функциите за стартиране, спиране и нулиране. Нещо повече, Cartier използва система за вертикално свързване в хронографа вместо обичайната система за хоризонтално освобождаване. Това намалява консумацията на енергия от функцията хронограф, казват от Cartier, и поддържа изключителна прецизност.

Репутацията на Cartier като дизайнерска къща неизбежно оцветява подхода й към високото часовникарство. „Основната философия е да бъдем креативни, а не сложни“, казва Форестие-Касапи. „Техниката е в услуга на естетиката и творчеството. Нашата цел не е да бъдем най-сложните или да имаме най-сложните часовници в света. Основното нещо е, че креативността е инструмент, който трябва да бъде технически." Любимият часовник на Forestier-Kasapi за 2010 г., Rotonde de Cartier Astrotourbillon (вижте корицата на този брой) показва точно това, за което тя говори: необичайно техническо постижение в услуга на нетрадиционен дизайн. Неговата удивителна характеристика е турбийон, който служи и като секунден индикатор, обикаляйки циферблата веднъж на всяка минута. Изместеният от центъра балансиращ мост с форма на стрела на турбийона сочи към секундите. Калибър 9451 MC с ръчно навиване, друг 100-процентов собствен механизъм, има няколко уникални характеристики, според Cartier. Първо, каретката с турбийон е разположена в центъра на механизма и има специална ос на въртене. Това изисква напълно различен дизайн на зъбното колело, от двата барабана на механизма до дисплея на часовете и минутите. Второ, балансиращата рейка и щангата на спасителното колело не са на същата ос на въртене като каретката, а са разположени от страната на каретката в линейно подравняване с оста на въртене. И накрая, турбийонът е разположен над механизма между двустепенния циферблат, вместо да бъде интегриран в механизма, както при класическите турбийони. Потърсете Cartier, за да продължи да създава нови и необичайни механични устройства. „Ще пуснем доста нови, много сложни часовници през следващите две или три години“, казва Форнас. „Ще продължим да настояваме много.“Точно толкова важен за часовниковата легитимност на Cartier, колкото и неговите домашно изработени механични чудеса, обаче, е Caliber MC 1904, първият вътрешен автоматичен механизъм. Номерът на калибъра е значителен. Отнася се за годината, в която Louis Cartier създава първия мъжки часовник Cartier. Той го направи по молба на приятеля си Алберто Сантос-Дюмон, бразилския летец, който се нуждаеше от ръчен часовник вместо джобен, когато лети, защото държеше и двете си ръце на контролните уреди. Колекцията часовници Santos на Cartier, която се появи по-късно, остава емблематичен мъжки ръчен часовник. Cartier изяснява, че подобно на другите си нови производствени механизми, този е предназначен да помогне за връщането на мъжките часовници Cartier обратно на картата. „Имаме огромен потенциал на пазара за мъже“, казва Форнас. „Голям дял от продажбите ни на часовници са за мъже. Но можем и по-добре. Дори много по-добре. Сега е време да наберем пазарен дял.“Това е причината за новата колекция Caliber de Cartier с новия голям калибър 1904 MC. За разлика от унисекс колекцията Ballon Bleu, стартирана през 2007 г., чийто механизъм се предлага в различни размери, подходящи за дамски и мъжки часовници, Caliber 1904 MC се предлага само в един размер, 11½ линии.

Същото за колекцията Caliber de Cartier; това е линия само за мъже от часовници с диаметър 42 мм. Новият автоматичен калибър е здрав механизъм с два барабана, които осигуряват много мощност за часовниците Caliber de Cartier и за други усложнения, които Cartier планира да добави. Това е основният автоматичен механизъм, върху който Cartier ще надгражда в бъдеще. Механизмът има фина система за регулиране, регулирана чрез С-образен индекс и система за спиране на секунди за прецизна настройка на времето. Калибър 1904 MC е друга важна стъпка във вертикалната интеграция на Cartier. Днес, казва Tullii, Cartier разчита само на четирима външни доставчици на механизми: собствения производител на механизми на Richemont Valfleurier, ETA, Jaeger-LeCoultre и Audemars Piguet Renaud & Papi.Часовникът Caliber de Cartier има допълнителен циферблат за секунди и прозорец на календара и се предлага във версии от розово злато, стомана или стомана и розово злато. Той се отличава с гладка, наклонена рамка и 120-зъбен назъбен пръстен в края на циферблата. Ръководителите на Cartier виждат колекцията като средство за „повторно ангажиране с нашите мъже клиенти“, както се изразява Еманюел Перин, главен изпълнителен директор на Cartier North America. „Напоследък се съсредоточаваме повече върху женската страна“, казва Перин. „Не че не знаем как да направим страхотен мъжки часовник. Погледнете Tank или Santos, страхотни емблематични часовници, които все още са много желани. За мъжете е много важно да възприемат Cartier като новатор, като технически майстор, а не да бъдат отхвърляни просто като бижута за техните съпруги.

 

КОМЕНТАРИ 0

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Студена, Люлин и Богданов дол избраха кметове

23.06.2024, 21:03


Заради жегите: Променят работното време на общинарите в Перник

23.06.2024, 10:19


Тафкова НАСОЛИ Антония Петрова: Липсва й човечност и култура!

23.06.2024, 08:53


Частични местни избори в четири села в Пернишка област днес

23.06.2024, 08:18


Плановият ремонт на "Топлофикация" : Перник без топла вода за 10 дни, кв. "Изток" повече

23.06.2024, 00:42


Нецензурно шоу в Двореца на културата в Перник

23.06.2024, 00:14


Пернишко момиче е новия шампион на България по бокс за девойки

22.06.2024, 12:58


Ремонтират покрива на читалището в Мещица

22.06.2024, 00:42


Слагайте банските! Жълт код за жега днес

22.06.2024, 00:29


Заради сушата: Кметът на Перник забрани поливането с питейна вода

21.06.2024, 17:22


Черешова задушница: Община Перник осигурява безплатен транспорт до гробищните паркове

21.06.2024, 13:25


Ученици от Перник посетиха Испания

21.06.2024, 12:37


За по-малко от 24 часа: МВР събра доказателства срещу 18-годишния, пребил бившата си

21.06.2024, 11:31


Газова бутилка гръмна в къща в Перник

21.06.2024, 11:28


Общините в Стара Загора, Перник и Кюстендил могат да кандидатстват по първата схема за подпомагане на въглищните региони

21.06.2024, 11:22


Музеят обяви конкурс "Пернишката крепост в кадър"

21.06.2024, 00:55


Адвокатката Тоца наруши изборното право

20.06.2024, 15:47


Частични местни избори в три села в Пернишко и в едно в Радомирско

20.06.2024, 12:34


Спасители се включват в раздаването на храна на нуждаещи се в Пернишко

20.06.2024, 11:31


18-годишен преби бившата си приятелка в Перник

20.06.2024, 11:22


Студена, Люлин и Богданов дол избраха кметове

23.06.2024, 21:03


Прибой избра Венета Иванова за кмет

23.06.2024, 20:34


Русата Златка се пусна с новия си мъж и двете деца

23.06.2024, 11:31


50-годишната Глория се пусна по бански от плажа с внучка си

23.06.2024, 11:27


Илон Мъск се сдоби с 12-о дете!

23.06.2024, 11:23


Най-трудно ставаш депутат от Кърджали, най-лесно - Пловдивско

23.06.2024, 11:16


Светлана Гущерова била любовница на бореца Кирил, който я преби

23.06.2024, 11:01


Кола блъсна 7-годишно дете, 11-годишно пък падна от тротинетка

23.06.2024, 10:57


Два големи пожара бушуват в Южна България, изпепелиха къщи и гори

23.06.2024, 10:49


БНБ предупреждава: Има бум на фалшиви столевки

23.06.2024, 10:46


91-годишна хвърли през прозореца 8000 лева на непознат

23.06.2024, 10:41


Турист е загинал в Стара планина, паднал от 15 метра

23.06.2024, 10:40


Заради жегите: Променят работното време на общинарите в Перник

23.06.2024, 10:19


Защо започнаха да таксуват малките торбички и коректно ли са информирани клиентите?

23.06.2024, 08:59


Тафкова НАСОЛИ Антония Петрова: Липсва й човечност и култура!

23.06.2024, 08:53


Рачков прибира 350 бона от „Пееш или лъжеш”

23.06.2024, 08:49


Няма да повярвате кой мускуляга напомпа княгиня Калина

23.06.2024, 08:46


СЛЕД КАТО РОДИ: Карамански и Пепе се местят в нов дом

23.06.2024, 08:43


АДЪТ В ТУРЦИЯ: 12 са вече жертвите на горските пожари

23.06.2024, 08:38


Кварталните кръчми вдигнаха двойно цените

23.06.2024, 08:35


АНКЕТА