Напрежение в парламента: Физически сблъсък между ПП и "Възраждане"

30.11.2023, 14:50 | Политика

СПОДЕЛИ:

След часове на дебати и скандали депутатите избраха подуправител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Точката беше включена в дневния ред след предложение от председателя на парламента Росен Желязков. Единственият кандидат за поста проф. Момчил Мавров бе избран със 103 гласа "за" и 83 "против".

Кандидатурата на Мавров предизвика скандали и нападки меджу депутатите. След гласуването и избирането му на поста подуправител на НЗОК се стигна и до физическа разправа между народните представители. От "Възраждане" налетяха на бой на колегите си от "Продължаваме промяната - Демократична България". 

Маргарита Генчева потвърди позицията на "Възраждане", че подуправителят на НЗОК не трябва да се избира от парламента. "По този начин политическата отговорност за действията му се прехвърля на органа, който го е избрал. Това ще му създаде независимост от управителя, според нас това е недопустимо. Изземването на назначениета в НЗОК от страна на НС нарушава разделението на властите. Това създава опасен прецедент НС да започне да избира не само ръководителите на органите, а и на техните заместници. Тази процедура се прави, за да обслужи сглобката. ДПС няма претенции за постове, засега. Заявките им са по-настоятелни", посочи в изказването си Генчева. 

Мирослав Иванов (ПП-ДБ) попита групата на "Възраждане" са подкрепили предложението точката да бъде включена в дневния ред."Този избор щял да обслужи сглобката, но вие го направихте възможен с вашето гласуване. Говорите за принципност, а днес бяхте хората, които допринесохте точката да се разглежда. Може много да говорите от тази трибуна, може много да оплювате. Но когато дойде време за гласуване, ще подкрепите кандидатурата на г-н Мавров. Това ще бъде позорно решение на Народното събрание. Нямам търпение да покажете вашето двуличие", заяви Искрен Митев в отговор на Маргарита Генчева от "Възраждане". 

Костадин Костадинов отново призова правителството да подаде оставка. "Г-жо Генчева сега можем да покажем на лицемерите, на патерицата на ДПС, че имат възможност да подадат оставката на правителството. За пореден път даваме възможност на тази формация да  се освободят от оковите на ГЕРБ и ДПС. Не да обвиняват "Възраждане", че управляват с ДПС и обслужват ДПС", заяви той. 

Радостин Василев бе категоричен, че няма да подкрепи кандидатурата на проф. Мавров. 

По време на дебатите се развихри скандал меджу съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и ДПС. Камери показаха напрежението между Петков, Йордан Цонев и Делян Пеевски. Сцената се разви, докато от парламентраната трибуна представителите на "Възраждане" и "Продължаваме промяната - Демократична България" се нападаха по темата кой обслужва ГЕРБ и ДПС. 

"Целият български народ видя какво се случва тук на първия ред. Това е естественият изход от ситуацията, в която ни вкара сглобката, това напрежение очевидно ще ескалира. Добре, че хората не чуха острите реплики, които си размениха Кирил Петков и Делян Пеевски. Очевидно не могат да си разделят тези 8 млрд. лв. Събрахте се да разпределяте порции във властта", заяви от парламентарната трибуна Корнелия Нинова. 

Основната вина да стигнем до тази ситуация се казва Борисов, който сега си седи. Излезте навън и се разберете като мъже. Борисов знае как - ето, тръгна навън. Спрете да употребявате властта само за пари и интереси, категорична бе Нинова. 

Към спора между Петков и Пеевски се включи и депутатът от "Възраждане" Георги Георгиев, който коментира: "Застъпете се тука за господин Петков, в момента му се скараха много сериозно от ДПС, застъпете се, моля ви се". 

Депутатите излязоха в почивка, поискана от лидера на БСП. След почивката депутатите удължиха времето си за законодателна дейност до приключване на разглежданата в момента точка - избор на подуправител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Георги Свиленски отново призова правителството да си подаде оставката. "Всичко трябва да се рестартира. Ние от първи ред чуваме грозните думи между вас. Жалко, че българските граждани не ви чуват. Накрая ще се окаже, че сте направили социален експеримент, но съсипахте българската енергетика, българското здравеопазване, армията, образованието. Това е остататък от вашето управление", коментира Свиленски. 

Искрен Митев призова ГЕРБ да предложат друг кандидат за подуправител на НЗОК "с чиста репутация". Тогава ще го подкрепим с чисти сърца, допълни той. 

По време на дебата председателят на здравната комисия Костадин Анеглов атакува настоящия председател на НЗОК Станимир Михайлов. По думите му по време на заседание на ресорната парламентарна комисия, Михайлов е изчел документ, в който имало съкращение БЗС. "Български зъболекарски съюз, но прочете Български земеделски съюз", посочи Ангелов. "Много скоро тази грешка (изборът на шеф на касата, предложен от ПП-ДБ) ще бъде поправена. Съгласно процедурата на НС за отстраняване на управител на касата. Щом толкова казвате, че той е честен - не, не е честен", допълни още той. 

Васил Пандов от ПП-ДБ припомни, че вече двама управители на НЗОК са сменени заради нарушения и защити настоящия шеф на Касата.  "Внесете искане за освобождването му, тогава ще бъде воден дебат. Днес темата е друга", допълни депутатът от ПП-ДБ.

Напрежение се заформи и между Костадин Анеглов от ГЕРБ и Искрен Арабаджиев от ПП-ДБ. Ангелов припомни думи на депутата от ПП-ДБ, че ако не бъде избран за кмет на Ловеч, ще подаде оставка като народен представител. На свой ред Искрен Арабаджиев заяви, че е бил избран за общински съвтеник в Ловеч. И допълни, че е провел анкета, чиийто резултат показва, че той "ще бъде по-полезен за хората като народен представител. Делян Добрев от ГЕРБ направи процедура за начина на водене. "Не успяхме да чуем, но г-н Арабаджиев искаше да каже, че предпочита депутатската заплата от 10 000 лв., вместо тази от 1 000 лв. за общински съветник. Анкетата му беше шест часа и имаше негови хора, които натискаха да остане депутат. Арабджиев искаше да каже, че животът в София му харесва повече, от живота в Ловеч". 

Костадин Костадинов предложи на свой ред Даниел Лорер да бъде избран за подуправител на НЗОК. "Доказан професионалист, човек, който разбира от всичко. Малко са тези хора, може да ги причислим в категорията национален капитал. И това не е Искрен Митев. Това е Даниел Лорер", допълни още той. По думите му евентуалната кандидатура на Лорер би била подкрепена от ДПС. "Може да номинираме г-н Лорер за председател на ДПС. Г-н Лорер, поемете отговорност, цяла България знае, че си търсите работа. В краен случай вие поемете касата, жена ви ще поеме ДПС", продължи Костадинов.  

От парламентарната трибуна Явор Божанков призова "Възраждане" да излязат и да обявят в кое село са спечелили местните избори: Поповци или Попинци. Искрен Митев отгвори, че "Възраждане" са спечелили само в "скандалния Борован", който бил единствената община, затрупана от сняг 5 дни след снеговалежа.

На свой ред Тома Биков от ГЕРБ - СДС заяви: "Беше много срамна работа, когато това правителство се избираше. Тази работа става все по-срамна и този дебат, който слушам последните час и половина, два, много ме притеснява. На път сме да предизвикаме протестна вълна срешу управлнието. Вие не си давате сметка какви щети ще причини това на цялото българско общество. Такива мискинлъци, каквито се случват през последните два месеца в това правителство, не съм виждал за последните 7 години, когато съм бил депутат. Такъв безпардонен партизанлък, кадруване, некомпетентност, неподготвеност не съм виждал. Това, че мълча 3-4 месеца, за да ви дам шанс, не означава, че не виждам какво се случва. Ние сме напът да създадем абсолютен монарх в тази държава, който да разпределя порциите на финансирането в държавата от позицията на министър на финансите и да казва кой проект е добър и лош, кой колко пари да получи". 

Кирип Петков ме агитира днес да гласуваме против този избор, защото ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" са се договорили и залата ще избере недостоен кандидат. Замислих се. Откога ДАНС е пробита институция, когато написа доклада за машините, или когато внася доклад, който не ви е изгоден на вас, попита Гроздан Караджов. "Докога ще ни вкарвате във вътрешните взаимоотношения на семейство сглобкови. Защо ние ще гласуваме нещо, само защото си прочел нещо в доклад на ДАНС, която е пробита институция. Когато влязохте в сглобката не си ли дадохте сметка къде отивате. Или сте заслепени от властта и парите. Идва ми да цитирам Христо Петков: Това е една голяма мистерия г-н Петков, как успяхте да го поемете целия едновременно", допълни Караджов.  /Източник: Новини.бг

КОМЕНТАРИ 0

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Пускат под гаранция прокурорския син от Перник

20.02.2024, 16:21


Пернишки поздрав: Два пернишки Фолксвагена се удариха в София

20.02.2024, 13:48


Изграждат нов физкултурен салон за 1,5 млн. лв. в пернишко училище

20.02.2024, 12:21


Спипаха 36-годишна да краде ток

20.02.2024, 10:46


Мъж вилня във вход на блок в пернишкия кв. "Тева", задържаха го

20.02.2024, 10:41


Семейство Зиновиев от Перник фаворити в риалити предаване

20.02.2024, 08:28


Калоян Стоянов - Цимбика разказа за мутренските времета, разкри убийство, извършено от Райко Кръвта

20.02.2024, 00:16


Най-големите квартали на Перник и едно село без вода на 21 февруари

19.02.2024, 14:37


Трогателна сцена на паметника на Левски разтопи сърцата на перничани

19.02.2024, 13:36


Страшна тесла за нарушителите на пътя през почивните дни в пернишкия кв. "Изток"

19.02.2024, 11:24


Мъж опита да открадне ел. мотори от завод в Перник, спипаха го

19.02.2024, 11:21


Единодушно и без дебати бе приет новия бюджет на Перник

19.02.2024, 11:05


Станислав Владимиров: 19 февруари ни дава основание да се вгледаме в себе си

19.02.2024, 09:32


Катастрофа след караулката на Владая, заформя се задръстване

18.02.2024, 14:08


Цената на лития расте! Къде може да бъде открит в България

18.02.2024, 08:28


Пернишката болница обяви места за специализанти

18.02.2024, 00:39


Общоградско поклонение в памет на Левски в Перник, В Радомир - изложба и спектакъл за Дякона

18.02.2024, 00:14


Меле на Черния кос затапи пътя София - Перник

17.02.2024, 13:21


Започва обновяване на още два плувни басейни в Перник

17.02.2024, 13:07


Въпреки законовите промени: Тийнейджъри поръчват райски газ по куриер

17.02.2024, 08:57


Обичана учителка от Радомир празнува 90-годишен юбилей

20.02.2024, 18:35


Пускат под гаранция прокурорския син от Перник

20.02.2024, 16:21


"Възраждане": Поголовното изграждане на фотоволтаици в Община Радомир е неприемливо

20.02.2024, 15:51


Задържаха и бащата на кмета на Омуртаг

20.02.2024, 15:15


Как да познаем прясно ли е свинското месо?

20.02.2024, 15:11


Чипираният от "Нюралинк" може да движи мишка с мисълта си

20.02.2024, 14:54


Мъжът на съдия Цариградска - плевенският рекетьор Марио Бокса

20.02.2024, 14:32


Двама българи са задържани в Одрин за трафик на хероин

20.02.2024, 14:18


Пернишки поздрав: Два пернишки Фолксвагена се удариха в София

20.02.2024, 13:48


Илияна Йотова: Срамно е земеделска България да внася 80% плодове и зеленчуци

20.02.2024, 13:43


Би Ти Ви остава чешка собственост, фирма от ОАЕ ще управлява "Йетел"

20.02.2024, 13:25


Пиян буйства в хотел в Хисаря

20.02.2024, 13:22


Кметът на Пазарджик отказа 6 бона заплата, склони на 4900

20.02.2024, 13:18


Задържаха кмета на Омуртаг, той получи инфаркт

20.02.2024, 12:40


Илон Мъск: Киев вече е загубил, 60-те милиарда от САЩ няма да помогнат

20.02.2024, 12:37


Изграждат нов физкултурен салон за 1,5 млн. лв. в пернишко училище

20.02.2024, 12:21


Обединяват НАП и Агенция "Митници"

20.02.2024, 11:10


Човек на високо ниво в прокуратурата заплашвал Асена Сербезова

20.02.2024, 11:00


Спипаха 36-годишна да краде ток

20.02.2024, 10:46


Мъж вилня във вход на блок в пернишкия кв. "Тева", задържаха го

20.02.2024, 10:41


АНКЕТА