Важните решения: Промяна в работа и кариера

15.09.2023, 08:29 | Любопитно

СПОДЕЛИ:

Търсенето на перфектната работа е предизвикателство, с което всеки от нас се справя според възможностите и уменията си. Разбира се, не можем да пропуснем и дозата късмет, но като цяло кариерното развитие се приема за резултат от нашия опит. Независимо от образованието и подготовката, която имаме, все някога идва моментът, в който се налага да сменим позицията или работата си. И дори да започнем развитие в съвсем нова сфера. Това, без съмнение е стресова ситуация и е добре да видим как да преминем успешно през нея.

Първо интервю за работа, избор между две съблазнителни позиции, съмнение дали трябва да напуснете работата си и да се преместите на нова - решения като тези могат да изглеждат плашещи. И те са такива и за хора без опит, и за мнозина от опитните професионалисти. Ако се вълнувате от промяната в кариертното си развитие, обърнете внимание на съветите на специалистите. Нека започнем с:

1. Как се чувствате

Ако искате да намерите удовлетворяваща кариера, тя трябва да съответства на вашите ценности, на основните ви виждания за света и на етиката. 

Помислете за това по следния начин: когато сте изправени пред важно решение, кое е първото нещо, което е приоритетно за вас? Емоциите са свързани с това каква личност сте и могат да предоставят важни прозрения за вашата идентичност и ценностите, които може да ръководят действията ви.

Така че, помислете за вида работа, която ви занимава сега и за новата дейност, която планирате да вършите. Размислете и напишете идеи за различни кариери, които обмисляте. Вълнувате ли се или се чувствате по-скоро отегчени? Ако емоциите отсътват в тази ситуация, много вероятно е да не сте готов за нов скок в кариерата си. Нека напомним, че е важно да се чувствате готови на ментално и емоционално ниво. Може да ви се струва пресилено, но говорим за едно важно житейско решение, което мжое да донесе промени - финансови, семейни, личностни.

2. Какво е важно за вас

След като сте наясно с емоциите си, вие сте готови за следващата стъпка: съзнателно идентифициране на вашите ценности.

Какво представляват ценностите? Те просто се определят като това, което наистина има значение за вас. Тоест, те могат да ви помогнат да определите защо определено решение ви се струва по-значимо от друго. Разбирането им ще ви позволи да правите избори, които са в пряко съответствие с нещата, които ви интересуват – избори, които ще ви задоволят в дългосрочен план. Например, да кажем, че се опитвате да изберете между две работни места, които са ви били предложени. Еднота е високоплатена корпоративна работа, а другото е работа в организация с нестопанска цел с разумна, но по-ниска заплата. Ако отделите време, за да идентифицирате своите ценности и откриете, че помагането на другите е една от тях, но парите не са на първо място в списъка ви, това прави решението ви да работите в организацията с нестопанска цел малко по-лесно.

Ето и основните стъпки към новото кариерно развитие:

СТЪПКА 1: САМООЦЕНКА

Първо преценете вашите интереси и ценности, за да определите своите умения. Имайте предвид, че оценките не могат да ви определят или да ви кажат какво трябва да правите. Те предлагат области за по-нататъшно проучване и начална точка, от която да започнете. Търсите ли топ възможностите, може би е по-добре да потърсите в Агенцията по заетостта

# Четири компонента на самооценката:

- Умения: Много умения могат да сa универсални – което означава, че могат да се използват в широк спектър от индустрии и функционални области. Например, комуникационните умения се ценят в много позиции, което ги прави подходящи във всяка ситуация. Важно е да отделите време, за да идентифицирате вашите умения и как те могат да се свържат с възможностите за кариера. Уменията е добре да са акцент на вашата автобиография образец.


- Интереси: Вашите интереси може да се променят, когато се запознаете с нови области на обучение и нови преживявания. Отразяването на вашите интереси, във връзка с вашите умения, личност и ценности е важна стъпка в процеса на самооценка. Използвайте въпросите по-долу, за да ги дефинирате:

Към какви дейности гравитирате? Какво ви привлича в тези дейности?
Какви проблеми или причини са важни за вас? Кога сте били най-щастливи в живота? Какво сте направили в тези моменти? На кого се възхищавате най-много и защо?

- Личност: Вашите уникални характеристики влияят върху мисли, поведение, решения и начина, по който се ангажирате със света. Перфектната работа за един човек може да е напълно грешна за друг. Предпочитате ли да си представяте възможности и да сте изобретателни, или обичате да се занимавате с практически въпроси, детайли и работа, която дава измерими резултати?

- Ценности: Правенето на избор в съответствие с вашите ценности е ключов компонент на удовлетворението от кариерата. Отделете време, за да определите какво означават вашите ценности за вас. Например, желанието за промени често се цитира като ценност, свързана с кариерата, но това може да изглежда различно за всеки човек.


СТЪПКА 2: ИДЕНТИФИЦИРАНЕ И ПРОУЧВАНЕ НА ВАРИАНТИ

Разгледайте гамата от възможности за кариера и не се ограничавайте до кариери, с които сте запознати. Научете колкото можете повече за работодателите във вашите области на интерес и тенденциите в индустрията. Потопете се в публикации, уебсайтове и ресурси, използвани от професионалисти в тази област. Това ще ви помогне да съставите списък с целеви работодатели и ще ви подготви за работа. Един такъв ресурс с безкрайно мнгоо възможности е стажантската и образователна програма на Европейската Комисия в България

СТЪПКА 3: ОЦЕНЯВАЙТЕ И ПОДРЕДЕТЕ ПРИОРИТЕТИ

Важно е да подложите на проверка всяка област от дадена кариера, която проучвате, да претеглите плюсовете и минусите и да оцените доколко съвпада с това кой сте и какво искате. Ако след вашето проучване откриете, че дадено кариерно поле не е за вас, това е добре. В края на краищата целта е да си изясните какво точно искате. Имайте предвид, че позициите на начално ниво обикновено имат по-малко желани компоненти, но служат като стъпало за бъдещето. 

3. Какво е важно за близките хора

Никой от нас не съществува във вакуум. Точно както е значимо да изясните какво е важно за вас, важно е също така да обмислите как вашето решение ще се отрази на близките ви - защото вероятно ще бъде. Попитайте хората, които ще бъдат засегнати от избора ви, за собствените им мисли, мнения и чувства. 

Например, да приемем, че ви предлагат работа, от която се вълнувате, която отговаря на вашите ценности и изисква да пътувате два часа до работа всеки ден. Вие лично може да сте съгласни с това, но трябва да признаете, че това е време, което ще загубите, вместо да го прекарвате със семейството или приятелите. Вашето решение, следователно, не само влияе върху вас - то засяга тези, на които държите.

4. Как да съберете частите заедно

Как да сглобите общата картина? Започнете като прегледате цялата информация, която току-що сте открили. Например, ако се опитвате да вземете решение за кариера, помислете за емоциите, които сте изпитали, докато разглеждате потенциалния си избор на работа. Запитайте се: „Как се чувствам и защо се чувствам така?“.

След това прегледайте стойностите си. Изборът на работа, който ви вълнува, съответства ли на тези ценности? Какво ще кажете за ценностите на вашите близки? Това трябва да ви помогне да стесните списъка си.

Това ще отнеме време, но обръщането на цялото ви внимание на всяка от тези точки би трябвало да ви помогне да вземете рационално, подходящо решение за това коя работа е най-добра за вас, независимо каква е текущата ви ситуация. Особено, когато става въпрос за важно решение като намирането на вашата перфектна кариера.

КОМЕНТАРИ 0

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Ремонтират покрива на читалището в Мещица

22.06.2024, 00:42


Слагайте банските! Жълт год за жега днес

22.06.2024, 00:29


Заради сушата: Кметът на Перник забрани поливането с питейна вода

21.06.2024, 17:22


Черешова задушница: Община Перник осигурява безплатен транспорт до гробищните паркове

21.06.2024, 13:25


За по-малко от 24 часа: МВР събра доказателства срещу 18-годишния, пребил бившата си

21.06.2024, 11:31


Газова бутилка гръмна в къща в Перник

21.06.2024, 11:28


Общините в Стара Загора, Перник и Кюстендил могат да кандидатстват по първата схема за подпомагане на въглищните региони

21.06.2024, 11:22


Музеят обяви конкурс "Пернишката крепост в кадър"

21.06.2024, 00:55


Адвокатката Тоца наруши изборното право

20.06.2024, 15:47


Частични местни избори в три села в Пернишко и в едно в Радомирско

20.06.2024, 12:34


Спасители се включват в раздаването на храна на нуждаещи се в Пернишко

20.06.2024, 11:31


18-годишен преби бившата си приятелка в Перник

20.06.2024, 11:22


Продължава обновяване на тротоарите по ул. “Ленински проспект" в Перник

20.06.2024, 07:43


Близо 4000 бездомни кучета са осиновени през 2023 г. в страната , Перник сред отличниците

20.06.2024, 07:39


Сменят почти километър чугунени решетки на площада в Перник

20.06.2024, 00:27


Внимание! Перничани да затворят прозорците си утре вечер

19.06.2024, 22:25


Върнаха на работа пернишкия прокурор, разследван по казуса "Осемте джуджета"

19.06.2024, 15:25


Пернишки полицаи раздаваха листовки със съвети за предпазване от домови кражби

19.06.2024, 14:11


С турнир по футбол започнаха проявите за празника на полицията в Перник

19.06.2024, 14:05


„Възраждане“ иска оставката на областния управител на Перник

19.06.2024, 13:03


Ремонтират покрива на читалището в Мещица

22.06.2024, 00:42


Слагайте банските! Жълт год за жега днес

22.06.2024, 00:29


Заради сушата: Кметът на Перник забрани поливането с питейна вода

21.06.2024, 17:22


Слави прати Лена Бориславова и Георги Свиленски на психолог

21.06.2024, 13:51


Мощни бизнесмени ще строят луксозна селска баня срещу 1,4 млн. лв.

21.06.2024, 13:44


СИГНАЛНО ЖЪЛТО: Албена Вулева стана рецепционистка

21.06.2024, 13:35


Черешова задушница: Община Перник осигурява безплатен транспорт до гробищните паркове

21.06.2024, 13:25


Задържаха банкова касиерка, присвоила близо 145 000 лева

21.06.2024, 13:12


Радев и Главчев отиват на Срещата на върха на НАТО

21.06.2024, 13:09


Въоръжени крадци нападнаха Роберто Баджо в дома му

21.06.2024, 12:37


Двойната трагедия, която смрази Бургас! Стоян и Кристин били прекрасни родители, разводът обаче преобърнал психиката му

21.06.2024, 12:30


Спасиха мъж, погълнал зъбна протеза, заседнала в хранопровода

21.06.2024, 12:23


Главчев сам решава кой да отиде на срещата на НАТО

21.06.2024, 12:20


Две читалища от Радомирско на Балкански фолклорен фестивал в Одрин

21.06.2024, 11:57


За по-малко от 24 часа: МВР събра доказателства срещу 18-годишния, пребил бившата си

21.06.2024, 11:31


Газова бутилка гръмна в къща в Перник

21.06.2024, 11:28


Общините в Стара Загора, Перник и Кюстендил могат да кандидатстват по първата схема за подпомагане на въглищните региони

21.06.2024, 11:22


В Белгия разкриха измама със социални помощи за 1,5 млн. евро, пренасочвани към България

21.06.2024, 11:12


Нови разкрития за убитата жена и самоубилия се мъж в Бургас

21.06.2024, 08:26


Звукови вълни могат да регенерират сърдечната тъкан на пациенти след сърдечна операция

21.06.2024, 08:21


АНКЕТА