Ивана , жената, която създаде "бранда" Доналд Тръмп

25.02.2024, 10:58 | Свят

СПОДЕЛИ:

Ивана Тръмп живееше сама в седеметажната си градска къща в Ню Йорк. Никой не знае кога тя прави последната си крачка по стръмните спираловидни стълби в дома си, за които близките ѝ многократно я предупреждавали, че някой ден може да я убият. Както се и случва.

Отиде си девет месеца, след като погреба четвъртия си съпруг, красивия италиански плейбой Росано Рубиконди, който успя да я накара да се почувства отново млада. На 73 години тя имаше повече спомени зад гърба си, отколкото такива, които тепърва да създава. Куфарите й на Louis Vuitton винаги бяха пълни с прочутите й обувки от марките Christian Louboutins, Manolo и Jimmy Choo, които станаха част от нейната легенда, бидейки първата съпруга на Доналд Тръмп. И Първата дама, както често се шегуваше.  

Въпреки че покрай политическата му кариера, бизнесменът да си спечели куп критики и обвинения, той не е единственият, върху когото се изсипа гневът на противниците му. Оказва се, че Ивана, макар и отдавна да е разведена с него, също стана жертва на омразата на опонентите му. Тя дори си позволява да покаже сълзите си от нападките, на които е подложена, но го прави само пред най-близките си. Защото не иска обществото да я вижда такава, слаба и безпомощна. Не, Ивана би искала да върне часовника назад и да остави светлината на прожекторите да я освети в разцвета й от 80-те години на миналия век: високи токчета, голяма руса коса, широка и бляскава усмивка.

За да стигне дотам, тя бе направила необозримо пътуване през географски и социални разделения, избягайки от комунистическа Чехословакия, преди да отлети в Канада на крилете на брак по сметка и като състезателка по ски. Тя е на 27, когато през 1976 г. най-накрая успява да стигне до Ню Йорк, за да работи като модел. Именно там, разтърсвайки кървавочервена мини рокля в компанията на още седем модела, Ивана срещна своя принц.

"Обичам красиви мъже", каза тя в "Шоуто на Опра Уинфри", след което добави: "Но знаете ли, Доналд винаги е имал страхотна глава на раменете и там видях потенциала му."

Сватбата им, втора за нея, се състоя на 7 април 1977 г. в Манхатън. С нея започна и плодородният период, през който Ивана помогна на съпруга си да проектира, изгради, украси и управлява неговите забележителни сгради. Тя реставрира гигантското им имение Mar-a-Lago със 118 стаи в Палм Бийч, както и Trump Princess, 282-футовата яхта, която Тръмп закупи от султана на Бруней за 30 милиона долара през 1987 г.

Под нейно влияние Доналд смени своите бордо костюми Queens за Brioni и двамата с Ивана се превърнаха от предприемачи в звезди. "В едно десетилетие на блясък те бяха най-бляскавите; в едно десетилетие на алчност, те бяха най-алчните", описа ги списание People.

Тринадесет години и три деца по-късно приказката се разпадна, пораждайки най-големия таблоиден скандал за развода на десетилетието. Тогава Ивана организира експлозивно завръщане, подхранвано от осъзнаването, че първото й име е толкова силно, колкото последното.

Ивана е единствено дете, родено осем седмици преждевременно, в семейството на електроинженер и телефонна операторка. Семейството живее в бетонна къща на територията на комплекса за фабрика за обувки Bata в град Готвалдов.

Среща ски състезателя Джордж Сироватка на 14 и започва да се среща с него на 17. Когато комунистите облекчават ограниченията, започват и да пътуват заедно. "Тя придоби вкуса на западния свят: свобода, мода, пари", ще си спомни Сироватка. Ивана е модел, играе в чешки филми и често е сравнявана с Бриджит Бардо. За да прилича повече на нея, изрусява косата си.

Сироватка се мести в Лондон по работа, но урежда Ивана да живее в "големия и красив апартамент" на семейството му в Прага, докато тя получава магистърска степен по физическо възпитание в Карловия университет. Тук блондинката за първи път открива истинската любов, но не със Сироватка, а с най-добрия млад поет и текстописец на Чехословакия, Иржи Щайдл. Тежък пияница, една вечер Щайдл превишава скоростта на спортната си кола и блъскайки се в камион, умира.

Отново по покана на Сироватка, Ивана заминава за Монреал, където започва своя възход като модел, дефилирайки по подиуми и позирайки за модни списания. "Иска ми се още 10 като нея да минат през вратата точно сега", възхищава се директорът на модната агенция, отбелязвайки нейния "перфектен ръст и размер" и "добрата й глава за мода" - атрибути, които скоро ще привлекат изгряващ, роден в Куинс, предприемач на имоти.

Първата им среща се случва в ресторант в Манхатън през лятото на 1976 г. Орловите очи на Тръмп се фокусират върху руса жена в червена мини рокля, заобиколена от седем други модела. Току-що пристигнала в Ню Йорк от Монреал, 27-годишната Ивана е в града за модно ревю за популяризиране на Олимпийските игри през 1976 г.

"Боже, харесвам това момиче", казва Тръмп и веднага се насочва към нея, полагайки неканената си ръка върху рамото й.

Въпреки че го харесва веднага, неговият подход не я впечатлява, тъй като от 14-годишна привлича мъжките погледи. За нея той е просто "хубав човек", който галантно предлага да й осигури маса за нея и колежките й, да плати сметката им от 400 долара и безмилостно да я ухажва. Той обаче е запленен от тази красива жена, която говори няколко езика и е скиорка. "Доналд казваше, че съм му като близначка", ще каже по-късно Ивана в интервю.

След месеци на срещи, склонява и на предложението му за брак. Но преди да успеят да се оженят, на 7 април 1977 г., тя трябва да преживее преговорите с прословутия адвокат на Тръмп Рой Кон относно предбрачния договор, включващ "клауза за връщане", изискваща Ивана да върне всички подаръци, включително бижута, които е получила по време на брака им. Тя на свой ред иска "фонд за черни дни", който да я компенсира. След като всички подробности се изчистват, двамата се венчаят пред 200 души. И започва тяхното епично изкачване нагоре.

Ивана забременява на медения им месец с Дон младши; Иванка и Ерик следват в бърза последователност. Тя става всеотдайна майка, чието семейство е нейният "приоритет номер едно". Тръмп обаче й възлага задача да се заеме с част от недвижимите имоти, изпращайки я в окопите на Ню Йорк. Така госпожа Тръмп се заема със стария хотел Commodore, бунището, което реконструира в Hyatt Grand в опасен, запуснат квартал близо до Grand Central Station. Следват и останалите емблематични сгради в портфолиото от недвижими имоти на милиардера. "Ако Ивана не беше замесена в неговия бизнес, нямаше да има бизнес", казва техен близък приятел. Докато сградите растат, Ивана се превръща в основна сила в изграждането на феномена Доналд Дж. Тръмп, когото тя публично нарича "The Donald". Запознава го с хора от висшите етажи, с които той не е имал комуникация преди това.

"Той никога нямаше да участва в "The Apprentice" без образа, който тя създаде, и никога нямаше да бъде президент без "The Apprentice", казва авторът Паула Фроелих. Ивана не само обича Тръмп, тя е привързана към него толкова силно, че той щеше да каже на Опра Уинфри в съвместно интервю: "Ние се разбираме много добре... защото в крайна сметка Ивана прави точно това, което й казвам да прави".

Докато един ден тя спира да го слуша. Някои казват, че е започнала да се стреми към неща, които той презирал: общество, благотворителност, модни ревюта, големи балове и велики хора. Ядосва го, че жена му все повече се вживява в ролята на втори пилот, а той иска до себе си мажоретка. Скоро и камерите започват да осветяват повече нея и по-малко него.

Така идва и неизбежното - разводът. Случва се след като Тръмп започва връзка с любовницата си Марла Мейпълс, с която мачка чаршафите в собствените си хотели. Единствената, която не знае за случващото се, е Ивана.

Първите й съмнения се пораждат, когато двамата с Доналд са на почивка в Аспен. В тристайния апартамент, който обитават, тя вдига стационарния телефон и чува съпруга си да говори с местен агент по недвижими имоти за някого, чието име й е непознато. "Кой е Мула?" настоява тя. "Е, това е момиче, което ме преследва през последните две години", отговаря Тръмп.

По някакъв начин Тръмп жонглира с Ивана и 26-годишната Мейпълс на празнични партита, като ги държи разделени и привидно доволни. Но късметът го напуска в ресторант Bonnie"s, селското място за обяд на върха на планината Аспен. Той седи с Марла и няколко приятели, когато Ивана влиза, следвана от Дон младши, Иванка и Ерик.

Марла, в черен ски костюм, се приближава до Ивана, облечена в червено и розово, и произнася реплика, която като амбициозна актриса със сигурност е репетирала: "Аз съм Марла и обичам съпруга ви. А вие?" Ивана отговаря: "Разкарай се. Обичам съпруга си."

Следва чутовен публичен скандал, след който госпожа Тръмп изхвърля през прозорците на апартамента им в снега дрехите на съпруга си и часовника Rolex. Следва немислимото, поне за Тръмп, защото изглежда всички застават на нейна страна.

Ако новите таблоидни медии се раждат с развода на Тръмп, те израстват чрез всеобхватния възход на новата Ивана. "Тя е точно като Доналд. Те живеят за публичност. Това е като наркотик за тях. Една дама, която се развежда, не се снима... А Ивана направи корицата на Vogue!", казва неин познат.

Следена от папараци и "адвокатите-убийци" на Тръмп в разгара на кървавия си развод, тя се втурва задъхана в студиото на фотографа Патрик Демаршелие, който чака заедно с известния фризьор Мори Хопсън, гримьора Винсънт Лонго и творческия директор Андре Леон Тали... всички са се събрали, за да оформят и заснемат Ивана за корицата на Vogue през май 1990 г.

Хопсън познава косата на Ивана. Всеки я познава. Докато Ивана седи пред огледалото, Хопсън грабва шепа от лъскавата й руса коса и я вдига нагоре, оставяйки някои от русите й кичури да паднат около лицето й. "Всички се погледнахме в огледалото и се съгласихме, добре, това е." В този момент се ражда известната нова прическа на Ивана Тръмп.

Името Ивана става емблематично за жените по света, които й се възхищават, защото е победила. Тя и нейният правен екип влизат във война за 25-те милиона долара, предвидени в предбрачния договор на Кон, борейки огъня на Тръмп с огън.

Когато си тръгва с исканите милиони и с едноличното попечителство над трите си деца, тълпите аплодират. Най-хубавото е, че нейният възход е съпътстващ финансовият упадък на Тръмп в началото на 90-те и разпадането на връзката му с Мейпълс след шест години. Ивана пък стартира две компании: Ivana Inc. продава "моите книги, колони със съвети, реклами, участия и лекции", а House of Ivana се занимава с нейните аромати, дрехи и бижута.

Тя вече е магнат сама по себе си и харчи пари толкова бързо, колкото и ги прави. Купува своята седеметажна градска къща на Ню Йорк през 1992 г. Освен това има хасиенда от 12 000 квадратни фута в Палм Бийч и 98-футова яхта с четири каюти.

През октомври 1990 г. любимият баща на Ивана, Милош, умира от инфаркт. Доналд лети с нея до Чехословакия за погребението и се опитва да я спечели обратно, споделя най-добрата й приятелка Вивиан Серота. "На гроба на Милош той й каза: "Все още те обичам. Не искам развод. Нека се съберем отново." Що се отнася до Мейпълс, която Ивана нарича само "девойката", той казва: "Ние ще се погрижим за това." Според мнозина, ако тя не е била с толкова разбито сърце, може би двамата са щели да останат заедно.

Съобщава се, че Тръмп е стоял до отворения ковчег на бившата си съпруга в параклиса на Медисън авеню, крачейки напред-назад "сякаш говорейки с нея", разказва Серота. По-късно същия ден, на мястото на гроба, тя изчакала, докато той останал сам, след което се приближила до него и казала: "Ти разби сърцето й. Тя те обичаше, все още те обичаше и аз знам, че и ти я обичаше. Можеше да сте двойката на века. Направихте грешка. "Той не каза нищо", казва тя. "Но когато се обърна, по лицето му се стичаха сълзи."/Източник: Lupa.bg

КОМЕНТАРИ 0

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

НОВО! Яка идея как да прекараме уикенда

13.04.2024, 00:22


Пернишко училище изгради зелен кът за четене

13.04.2024, 00:18


АОП установи пропуски по обществена поръчка на Община Перник, администрацията реагира мигновено

12.04.2024, 15:34


Задържаха перничанина, пребил жена си и избягал

12.04.2024, 09:33


Задържаха обявен за международно издирване в Перник, уведомиха бюро СИРЕНЕ

12.04.2024, 09:30


Иззеха колата на пенсионер, седнал пиян зад волана

12.04.2024, 09:27


Идната сряда НАП Перник ще работи само следобяд

12.04.2024, 07:06


Тежка авария остави голям периметър от Перник за дълго време без ток късно тази вечер

11.04.2024, 23:41


Две BMW-та се удариха на възлово кръстовище в Перник

11.04.2024, 17:25


Ръководството на КНСБ на среща с областния управител заради Зеления преход

11.04.2024, 16:03


Перничанин сред финалистите на фондация "Енчо Керязов"

11.04.2024, 15:43


МВР обезопаси изгорелия вагон-ресторант в Перник

11.04.2024, 11:15


24-годишен задигна стоки от хипермаркет в Перник

11.04.2024, 11:12


Дете пострада след удар от кола на пешеходна пътека в Перник

11.04.2024, 11:07


Блъснаха възрастен мъж при маневра на паркинг на хипермаркет в Перник

11.04.2024, 11:00


Иззеха нерегистриран скутер от непълнолетен в Дивотино

11.04.2024, 10:56


Михаела и Венци от "Един за друг" - ултраси на "Левски"

11.04.2024, 10:44


Дете от Перник със съмнения за остра вяла парализа

10.04.2024, 16:05


Почна се: Консултации с партиите за съставяне на РИК в Перник

10.04.2024, 14:26


10 г. от основаването си отбеляза пернишката "Седмошарица"

10.04.2024, 13:27


Райна най-после откри половинката си

14.04.2024, 00:45


Галена Великова: Аз съм много щастливо омъжена

14.04.2024, 00:41


Детето е простреляно във веждата, лекари се борят за живота му в "Пирогов"

14.04.2024, 00:31


ТРЕТАТА СВЕТОВНА?!? Иран нападна Израел

14.04.2024, 00:25


Простреляха дете на година и половина в главата

14.04.2024, 00:23


Осъдиха виетнамска милиардерка на смърт заради финансови злоупотреби

14.04.2024, 00:21


Бронз за Ансамбъла ни на Световната купа в София

14.04.2024, 00:18


Проф. Ваташки представя научна книга за Друган, разкрива има ли връзка с Янко Ваташки

14.04.2024, 00:17


Катя от "Ритон" заряза фитнеса

13.04.2024, 08:51


Мила Роберт щастливо влюбена

13.04.2024, 08:46


Ветеринарят Вергил предлага брак на Райна на круизен кораб

13.04.2024, 08:41


Какво могат да си купят пенсионерите с великденската добавка

13.04.2024, 08:37


Собственици на каравани: "Никой не може да ни изгони

13.04.2024, 08:23


Кабинетът публикува подробна план-сметка: Колко ще ни струват изборите 2 в 1

13.04.2024, 08:19


Масови проверки за качеството на агнешкото месо

13.04.2024, 08:15


Всички милиардери под 30 години са наследили богатството си

13.04.2024, 08:10


ЦСКА зачеркна титлата

13.04.2024, 08:05


Един загинал и 10 ранени при инцидент с кабинков лифт в Турция

13.04.2024, 07:59


Осъдиха по бързата процедура агресивния шофьор, трошил колата на жена

13.04.2024, 07:55


МВФ назначи Кристалина Георгиева за втори мандат

13.04.2024, 07:49


АНКЕТА