„Солидарна България“ на Ваня Григорова и Мая Манолова излиза на политическата сцена в Перник с ярък анализатор

20.05.2024, 15:09 | Избори

СПОДЕЛИ:

Г-н Иванов, хората Ви познават с псевдонима Кардамски. Откъде идва? Защо се впускате в изборната надпревара? Вие сте политически анализатор на най-наболелите проблеми в България и света и художник, днес сте водач на листата в Перник на Коалиция "Солидарна България" на Ваня Григорова и Мая Манолова.

- Дълго време се дърпах от политиката. Имал съм предложения от различни формации, но казвах, че с този политически материал, политика не може да се прави. Цялата ни политическа система днес е напълно изродена. Политическите лидери станаха вождове и отдясно, през центъра до вляво. Имат по няколко специалисти във всяка парламентарно представена партия, колкото да проверяват законопроектите, които се пишат основно извън парламента. Останалите са крепостни депутати, които даже не знаят за какво натискат бутона за гласуване. Депутатството им е като Колелото на късмета. Това не пречи на мнозина от тях да дерибействат по регионите си. Превърнали са ги в лични губернии. Често много приятели, познати, хора които ме спират на улицата ми казват - е, как тогава ще се промени това, ако не влязат хора, които поне да опитат да променят модела. Затова казах "да" на Ваня Григорова и Мая Манолова да водя листа в коалиция "Солидарна България". По отношение на псевдонима, той се роди в казармата. Бяхме много новобранци в ШЗО Плевен с фамилията Иванов. Капитанът пита всеки откъде е и така аз от Кардам станах Кардамски, от Търново - Търновски и пр. Харесвам си псевдонима - напомня ми откъде съм тръгнал. 

А, защо "Солидарна България" на Ваня Григорова и Мая Манолова? 

- Това е нова коалиция. Ваня Григорова не е била досега в парламента. Мая Манолова беше депутат и от БСП и два пъти от Изправи се.БГ. Бях ръководител на пресцентъра на БСП, когато тя беше и зам.-председател на парламента. Много социални закони бяха написани и защитени от нея. По това време Столетницата имаше над 80 депутати и за нея гласуваха 1 милион българи. Днес за БСП гласуват само толкова, колкото живеят в два квартала и половина в София. Чудо е нужно да направиш, че буквално да застреляш вярата на българите в тази партия. Как го постигна сегашното ръководство за толкова кратко време е направо немислимо. На този фон от Позитано не спират да нападат Григорова и Манолова. Не го разбирам този пиар все да си наричаш някого за враг, че да има смисъл да те има в политиката. Връщам се на Григорова и Манолова. Двете са защитавали правата на хората и продължават да го правят. Трудно мога да се сетя за политици, които да слязат при миньорите в мините, да идат при строителите по строежите, да седнат да говорят с железничарите и пр., а двете са го правили. Няма как да разбереш проблемите на хората, ако ти ги предават от човек на човек. Там - при тях трябва да се ходи. Ваня Григорова ходеше при хората в ролята си на синдикалист. Манолова и като депутат и като омбудсман. 

Какво мислите, че трябва да се направи за един по-добър живот на българите? Нали това е смисълът на политиката? 

- Най-вече да се счупи системата - Народното събрание да е частна собственост на няколко вожда - олигарси и свитата им, наречена партии. Второ, но не по-маловажно е да започне да се правят закони за хората там, а не да е място за узаконяване на сделките на въпросните олигарси - дерибеи. Трето, да се нормализира говоренето. Ужасяваща омраза се лее от парламента, която залива народа. Младите я възприемат за нормално и става част от общуването им. До времето, когато парламентът беше собственост на Борисов, ГЕРБ и сервитьорите им се срина културата в България и се парцелира се собствеността в няколко фамилии. Въпреки това се наблюдаваше остатъчна инерция от старата нормалност. Но откакто дойдоха от Продължаваме промяната България се сурна по нанадолнището. Те дойдоха на крилете на надеждите на българите за разбиване на модела на собственост на държавата от Борисов и Пеевски и свити, а я разглобиха на съставните ѝ части. Такъв институционален разпад никога не е имало. Чувам, че са назначили абсолютно несъстоятелни хора на ключови позиции без образование и ценз. Това е модел - след мен и потоп. Убеден съм, че тепърва ще излизат зулумите им. Непоправими щети от некомпетентност са направени в държавата!

И все пак, какъв политически курс трябва да поеме България?


- Безспорно консервативен. Крайният карцином на капитализма - неолиберализма върви към своя логичен крах. Той подмени основите на либерализма, от който произлиза. Либерализмът се стремеше към свобода, към отстояването ѝ, към развитие на личността. Тогава човекът беше в центъра на политиката. Днес са парите, а човекът е ресурса от който се правят. Според проучване, публикувано през януари 2023 г. от британската организация Oxfam, най-богатият 1% от хората в света са получили почти два пъти повече пари през последните три години от останалите 99% от населението. Богатство на милиардерите нараства с 2,7 милиарда долара на ден! Това означава, че разликата в спестяванията между различните слоеве на обществото днес е близка до нивата от началото на 20 век – времето преди Първата световна война. Сиреч, най-бедната половина от световното население притежава нищожните 2% от световното богатство, докато най-богатите 10% притежават 76%. Френския икономист Тома Пикети, предвиди глобалната заплаха заради концентрацията на собственост в ръцете на малка част от населението. Свръхбогатите стават още по-богати благодарение само на лихвите от активите си. Не е нужно да работят дори. Всичко това на гърба на останалите. Вървим към икономическите очертания на 19-и век. Огромна част от населението ще изгуби спестяванията си, а в България това се случва с изключително бързи темпове. 

Неолиберализмът, за да прикрие антиобществената си природа, засили пропагандата, чрез подставените си медии. Казват ни  - като нямате имущество и пари, значи нямате грижи. Спомнете си, че на Световния икономически форум бе защитена подобна теза от хората на Клаус Шваб - да се върви към общество без собственост, на което се дават някакви подаяния да съществува и да не се бунтува, че и тях ще изгуби. 

Днес защитата на правата на хората става все по-належаща. Но левите партии загърбиха работещите и хората в нужда. Те се си измислиха нова кауза - защита на правата на малцинствата. Така родиха политика на изключване (кенсъл културата), джендър идеологията и пр. Налагат егоцентризма в хората - ти си единствен, а другите не са мой проблем. Така се разбиват обществата, а с тях традициите се трият и идентичността на нациите. Трият нормалността. Лявото трябва да се върне към корените си. 

У нас си мисля, че трябва да изхвърлим езика на омразата, да не се караме с другите държави и народи, да настояваме за възстановяване на икономическите си отношения с Русия, защото заради скъсването на същите много фирми фалираха, а служителите ги изхвърлиха на улицата. Трябва да настояваме в Европа да не ни третират само като инкубатор за работници по строежите им и в старческите им домове да ги гледаме. На днешните ни политици не им пука, че в чуждите вериги у нас се продават стоки, които са три пъти по-скъпи от магазините им в Париж, Рим и Брюксел. Как не казаха нищо за надценките, които стигат 80% от производствената цена на редица наши храни, като мляко, яйца, сирене и пр.? Тези пари директно изтичат в държавите, от които са веригите. Затваряме Мариците си, че да сме и ние много зелени по команда на Брюксел, а Германия отваря въглищните си централи, Франция планира нови ядрени мощности. 

Защо не създаваме предприятия? Няма нужда ли? Защото не разбират от дипломация, разчитат само на еврофондовете, които да приберат в зайчарника или да си ги поделят. А българите ходят на гурбет, за да издържат с парични преводи близките си тук. 

На този фон тежки геополитически процеси се случват сега. Българският посредствен политически олигархат даже не вижда, не чува, още по-малко пък да анализира и прогнозира, къде ще е България утре при променените световни политически оси на влияние. 

Дали ще ми се доверят хората от Перник и областта? Това е тяхна воля. Знам, че доверие не се печели с обещания, а с отстояване на принципи и нормалност. В днешният свят на налагано безумие, това е дефицит. Мога само да ги призова на 9 юни да гласуват с бюлетина №9

 

КОМЕНТАРИ 0

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Музеят обяви конкурс "Пернишката крепост в кадър"

21.06.2024, 00:55


Адвокатката Тоца наруши изборното право

20.06.2024, 15:47


Частични местни избори в три села в Пернишко и в едно в Радомирско

20.06.2024, 12:34


Спасители се включват в раздаването на храна на нуждаещи се в Пернишко

20.06.2024, 11:31


18-годишен преби бившата си приятелка в Перник

20.06.2024, 11:22


Продължава обновяване на тротоарите по ул. “Ленински проспект" в Перник

20.06.2024, 07:43


Близо 4000 бездомни кучета са осиновени през 2023 г. в страната , Перник сред отличниците

20.06.2024, 07:39


Сменят почти километър чугунени решетки на площада в Перник

20.06.2024, 00:27


Внимание! Перничани да затворят прозорците си утре вечер

19.06.2024, 22:25


Върнаха на работа пернишкия прокурор, разследван по казуса "Осемте джуджета"

19.06.2024, 15:25


Пернишки полицаи раздаваха листовки със съвети за предпазване от домови кражби

19.06.2024, 14:11


С турнир по футбол започнаха проявите за празника на полицията в Перник

19.06.2024, 14:05


„Възраждане“ иска оставката на областния управител на Перник

19.06.2024, 13:03


Всеки втори лекар у нас е над 55 г., Перник с най-малко болнични легла в страната

19.06.2024, 12:49


Ученичка от ПГИ със специална награда от конкурса „Млад икономист – 2024 г.”

19.06.2024, 08:26


Още 4 деца от Перник с коклюш

19.06.2024, 00:33


Ученици дебатират „За или против легализацията на марихуаната“ в Перник

18.06.2024, 14:49


Миньор Перник започва подготовка с пет нови попълнения

18.06.2024, 14:38


Хиляди без топла вода в "Изток" 23 дни през юли заради планов ремонт на "Топлофикация"

18.06.2024, 12:54


Димо Дренчев: Правителство е договорено, сега гледаме представлението

18.06.2024, 12:48


Нови разкрития за убитата жена и самоубилия се мъж в Бургас

21.06.2024, 08:26


Звукови вълни могат да регенерират сърдечната тъкан на пациенти след сърдечна операция

21.06.2024, 08:21


Венета Харизанова проговори: Мъжът ми да каже дали се развеждаме!

21.06.2024, 08:16


Ураган удари Москва: Откъртени билбордове, покриви, има жертви

21.06.2024, 08:09


Испания тотално надигра Италия, но спечели с автогол

21.06.2024, 08:07


Гърция е обхваната от екстремни температури и пожари, евакуират туристи

21.06.2024, 08:04


Падналото 7-годишно дете е оперирано

21.06.2024, 07:47


Коя е Ивет от Трън, отличена с първа награда за приказка за киселото мляко в Женева

21.06.2024, 07:42


42% от обществените поръчки са в нарушения

21.06.2024, 07:00


Убиха жена пред детето й в Бургас

21.06.2024, 06:56


Новото гадже на Красен Кралев се фука с чанта за поне 30 000 лева

21.06.2024, 05:59


Музеят обяви конкурс "Пернишката крепост в кадър"

21.06.2024, 00:55


Пламена Миткова с нов голям успех

21.06.2024, 00:32


Трима в битката за трона на Патриарха!

21.06.2024, 00:26


Над 1000 са загиналите от адската жега в Саудитска Арабия!

21.06.2024, 00:23


Бомба: Ще се разведе ли Анита на Рачков?

21.06.2024, 00:17


Сива икономика: Държавата губи милиарди от укрити данъци и трудови договори

21.06.2024, 00:13


Мис България 2005 не е мръднала 20 години след като се окичи с короната

21.06.2024, 00:06


Предстои обрат във времето, ето кога се захлажда

20.06.2024, 16:26


Новият хит на Запад отвя "силикона" - тайната на перфектния женски бюст

20.06.2024, 15:55


АНКЕТА